Arkadaş arasında konuşur gibi sosyal medyada paylaşım yapmanız sebebiyle ciddi cezalarla, hatta hapisle karşılaşabilirsiniz. Facebook, Twitter ve Instagram’da başınızı belaya sokmama yollarını anlatıyorum.

Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal ağlar, çağımızın en önemli bilgi ve haber kaynakları olmalarının yanı sıra, kişisel paylaşımlar yapmak için de ideal ortamlar sunuyor. Fakat ne paylaştığınız çok önemli. Zira işin ucunda demir parmaklıklar bile olabilir!

Sosyal medya paylaşımı yüzünden hapis veya para cezası alanlarla ilgili haberler sıklıkla karşınıza çıkıyordur. “Benim başıma gelmez” demeyin. Bir anlık dalgınlık veya sinir etkisiyle yazdıklarınız yüzünden hayatınız kararabilir. Siz bir şey yapmasanız da, teknik tedbirler almadığınız için de suçlu durumuna düşebilirsiniz.

Sosyal medyada başınızın belaya girmemesi için bazı önlemler almanızda fayda var. Sizlere bu tedbirleri 5 madde halinde sıralayacağım.

1- Paylaşmadan önce iki kere düşünün!

Yüz binlerce takipçiye sahip bir fenomen veya ünlü olmanız gerekmiyor. Paylaşımlarınızda suç unsuru varsa, ihbar veya gelişmiş teknoloji sayesinde kolayca tespit edilebilir. Bu yüzden profiliniz kapalı dahi olsa paylaşımlarınızda yasal çerçeveyi aşmamaya özen gösterin. Twitter’da yazarak dünyayı değiştirmeyeceksiniz, bazı fikirleriniz size kalsın! Sosyal medyada hakaret, iftira ile şiddete ve madde kullanımına teşvik gibi suçların ağır cezaları var.

2- Parola güvenliğine dikkat edin!

Parola güvenliği her yerde önemli ama sosyal medya hesaplarınız başkasının eline geçer de sizin adınıza tehlikeli paylaşımlarda bulunursa sorumluluğu size ait olacaktır. Bu sebeple güçlü parolalar kullanmalı ve kimseyle paylaşmamalısınız. Gelen sahte mesajlara kanıp parolanızı kaptırmamaya da özen gösterin. SMS üzerinden iki aşamalı doğrulama yöntemini aktif hale getirebilirsiniz. Ayrıca tahmin edilmesi imkansız, karmaşık parolalar kullanın!

3- Yalan ve spekülatif haberlerden uzak durun!

Yalan ve aldatmaya dönük haberler hep vardı ama hiçbir zaman sosyal medyadaki gibi hızlı yayılmadı. Büyük zararlara yol açabilen yalan haberler ve spekülatif yorumlar bazen paylaşan için de ceza getirebiliyor. Sosyal medyada bir haberi paylaşırken doğruluğundan emin olun ve suç unsuru olabilecek yorumlardan uzak durun. Din, siyaset, ekonomi ve kişisel mahremiyet konularında yorum yaparken dikkatli olun.

4- Gizlilik ayarlarınızı doğru yapın!

Herhangi bir gizlilik ayarı yapmadıysanız, sosyal medyadaki paylaşımlarınız herkese açık olacaktır. Twitter, Instagram ve Facebook’ta paylaşımlarınızın kimler tarafından görülebileceğini siz belirleyebilirsiniz. Dilerseniz hesabınızı kapalı hale getirir ve sadece tanıdığınız kişilerin sizi takip etmesine izin verirsiniz. Kapalı profil bir parça güvence sağlayacaktır ama yine de bu durum, içinizden geldiği gibi yazabileceğiniz anlamına gelmez.

5- Kişisel bilgilerinizi ortalığa saçmayın!

Sokakta karşılaştığınız yabancı insanlara ev adresinizi, telefon numaranızı, aile bireylerinizle ilgili özel bilgileri, okulunuzun veya işyerinin adını veriyor musunuz? İnternette bunu niye yapasınız? Farkında olmasanız da sosyal medya paylaşımlarınızda çok fazla bilgi veriyorsunuz. Kötü niyetli birileri sizinle ilgili bir klasör ve bilgi dosyası tutuyor olabilir. Sanal ortamdaki paylaşımlar ve arkadaşlıklar bazen tehlikeli olabilir.