Kategori

DİSTOPYA

DİSTOPYA

Bir Robotu Sevmekle Başlayacak Her Şey

Kimine göre insanlığın kökünü yazıyacak büyük bir tehlike, kimisisi için medeniyetin en üst seviyesi. Robotların fiziksel ve zeka yetenekleri arttıkça yeni görevler üstlenmesi beraberinde bazı etik tartışmaları da getiriyor. Örneğin siz, bir robotu sevebilir, onunla duygusal bir bağ geliştirerek kendinize eş olarak seçer misiniz? Gelin bu konuyu farklı boyutlarıyla irdeleyelim. Zülfü Livaneli’nin, tüm şarkılarını sevdiğim albümü Ada’ya adını veren şarkıda…

Okumaya devam et
DİSTOPYA

Geleceği Öngören Bilimkurgu Yazarları

Orhan Pamuk’un Yeni Hayat’ı, “bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti” cümlesiyle başlıyor. Bazı kitaplar, gerçekten de hayatımızda ancak başka insanların yaratabileceği büyüklükte değişimlere sebep olabiliyor. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, Dune, Starship Troopers, Neuromancer, Stranger In A Strange Land, Animal Farm, The Wheel Of Time, Foundation, Fahrenheit 451 ve I, Robot bunlardan bazıları. Bu kitapların isimlerini…

Okumaya devam et
DİSTOPYA

Daha İyi Bir İş ve Yaşam Dengesi

Bugünlerde iş hatayı ve yaşam arasındaki dengeyi tutturmak neredeyse imkansız gibi bir şey. Teknoloji sayesinde çalışanlar günün her saati erişilebilir bir durumdalar. Ayrıca ekonomideki dengesizlik ile iş kaybetme korkusu da fazla mesai saatlerini artıran bir faktör olarak dikkat çekiyor. Bir Harvard Business School anketine göre, profesyonel çalışanların yüzde 94 gibi muazzam bir kısmı haftada 50 saatten fazla çalıştığını, neredeyse yarısı…

Okumaya devam et
DİSTOPYA

Walkman, Akıllı Gözlükler ve Bireyselleşmenin Tuhaf Yolculuğu

Sağlık ve spor faaliyetlerimizi takip eden bileklikler, akıllı saatler, akıllı gözlükler, kullanım alanı sınırsız diyebileceğimiz artırılmış gerçeklik gözlükleri ve dahası… Cep telefonunun bile esamesinin okunmayacağı bir yakın gelecekten bahsedeceksek, giydiğimiz ürünler belki de bizim yerimize paylaşımlarda bulunacak. Distopik bir gelecek tasavvuru çoğumuzu endişelendirse de içten içe heyecanlandırmıyor değil. Teknolojide Walkman ile başlayan bireyselleşme, kişisel bilgisayar ve cep telefonuyla bambaşka bir…

Okumaya devam et
İlgili Yazılar
DİSTOPYA
Black Mirror Teknolojileri Mümkün mü?
06/05/2019
DİSTOPYA

Mars’a Gidecek miyiz? Gideceksek Neden ve Nasıl?

NASA’nın 1976’da Mars yüzeyine inen Viking uzay araçlarının amacı Kızıl Gezegen’de yaşam izleri aramaktı. Aradan geçen 40 yılı aşkın sürede, bilimciler bu keşifle elde edilen bulguları hala tartışıyorken, insanlığın Mars’da koloni kurma ihtimali giderek daha da kesinleşiyor. Özellikle küresel ısınma ve çevre kirliliğinin Mavi Gezegen’i yaşanmaz bir yer yapabilme potansiyeli hesaba katılınca, komşu gezegende insan hayatı kurmak hiç de mantıksız…

Okumaya devam et
DİSTOPYA

Bilgisayarlar İnsanlardan Daha Zeki Olacak mı?

Bilgisayarlar insanlardan daha zeki olacak mı? Bu merak bilgisayar tarihi kadar eski sayılır. Uzun bir süre bunu ölçmek için satranç bir araç oldu. Fakat artık çok daha karmaşık ve zorlu kriterlerden söz edebiliyoruz. Dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov, 1997’de süper bilgisayar Deep Blue ile altı oyunluk bir rövanş karşılaşması yaptı. Kasparov, önceki sene Deep Blue’yu iki raundu beraber geçen maçta…

Okumaya devam et
DİSTOPYA

Zombilerin İmkânsızlığının 10 Bilimsel Kanıtı

Sinema ve dizi dünyasının popüler korku temalarından biri olan zombi gerçeğiyle yüzleşmeye hazır mısınız? Gerçekten bir gün sokaklara çıkıp beynimizi kemirmek isteyecek zombiler söz konusu olabilir mi? Zombi efsanesinin bilimsel olarak imkânsızlığını bu yazımda anlatmaya çalıştım. Zombiler fiziksel bir paradoks. Ölüdürler ama canlıymış gibi ortalıkta dolaşırlar. Soğuk ve cansızdırlar ama insan beyninden biraz tatmak için kafa kırmaktan hiç geri kalmazlar….

Okumaya devam et
İlgili Yazılar
MUSICARIUM
Zombiler de Sever
24/11/2021
DİSTOPYA

Black Mirror Teknolojileri Mümkün mü?

Popüler bilim-kurgu TV dizisi Black Mirror, bazılarına göre teknoloji düşmanı, bazılarına göre ise gerçeklik checkup’ı. Peki bu antolojik dizinin koyu tonlarla bezeli hikayelerinde gördüğümüz, yoldan çıkmaya son derece müsait bu teknolojiler ne kadar gerçekçi? Ya da ne kadar gerçek? İkinci sezonundan sonra İngiliz Channel 4’ten küresel dev NetFlix’e geçerek prodüksiyon atlayan Black Mirror, bu sayede çok daha geniş bir kitleye…

Okumaya devam et
İlgili Yazılar
DİSTOPYA
Walkman, Akıllı Gözlükler ve Bireyselleşmenin Tuhaf Yolculuğu
19/04/2020
DİSTOPYA

İnsan Beyni Hack’lenebilir mi?

Ağa bağlı her cihazın hack’lenebildiği günümüzde, işin çok daha ciddi boyutlara taşınabileceğine dair endişeler artıyor. Çünkü insanların cihazlarla ilişkisi giderek gelişiyor. Akıllı otomobillerin hack’lenmesine endişelenirken, kalp pillerinin de hacker saldırısına uğrama ihtimali akıllara geldi. Peki ya insanın bilgisayarı, yani beyni hack’lenebilir mi? Bilimkurgu hikayesinden bir kesit gibi görünse de, bu ihtimalin detayları epeyce düşündürücü. Makineleri sadece beyinle kullanma sandığınız kadar…

Okumaya devam et
DİSTOPYA

Online Randevunuzda Güvenliğiniz İçin 10 İpucu

Günümüzde sosyal ilişkilerin büyük bir bölümü internet üzerinde başlıyor. Sosyal medya platformlarının mesajlaşma bölümlerinde başlayıp, WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarına taşınan sohbetler nihayetinde buluşmayla devam edebiliyor. İnternette tanıştığınız biriyle buluşurken güvenliği de elden bırakmamak için bazı tedbirleri elden bırakmamakta fayda var. Yaşam deneyimlerinden süzülen ipuçları hayatın her alanında işinizi kolaylaştırır. Konu ilişkiler olduğunda, bu ipuçları daha bir önem kazanıyor. Aşağıda paylaştığımız…

Okumaya devam et
DİSTOPYA

Sosyal Medyada Başınızın Belaya Girmemesi İçin 5 Tavsiye

Arkadaş arasında konuşur gibi sosyal medyada paylaşım yapmanız sebebiyle ciddi cezalarla, hatta hapisle karşılaşabilirsiniz. Facebook, Twitter ve Instagram’da başınızı belaya sokmama yollarını anlatıyorum. Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal ağlar, çağımızın en önemli bilgi ve haber kaynakları olmalarının yanı sıra, kişisel paylaşımlar yapmak için de ideal ortamlar sunuyor. Fakat ne paylaştığınız çok önemli. Zira işin ucunda demir parmaklıklar bile olabilir!…

Okumaya devam et
DİSTOPYA

İnteraktif Sinema Sayesinde Zeki Müren de Bizi Görecek mi?

İzleyiciyi senaryonun içine dahil eden, filmin akışına izleyicinin karar vermesini mümkün kılan “interaktif sinema”nın yükselişine hazır olun. Dijital yayın platformu Netflix’in yeni yapımı Black Mirror: Bandersnatch, izleyicinin tercihine göre 5 farklı senaryo sunuyor. İnteraktif sinema bir devrim mi, yoksa üzerimizde yapılan bir sosyal deney mi? Buyrun sohbete… Çoğumuz film izlerken karakterlerin bazı seçimlerine sinirlenerek tepki gösteririz. O karanlık bodrum katına…

Okumaya devam et
Çıkış